فهرست مطالب

فیزیولوژی محیطی گیاهی - پیاپی 43 (پاییز 1395)

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 43 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • مهدی پناهی، جعفر حاجی لو، نادر چاپارزاده صفحات 1-11
    در سال های اخیر به مصرف میوه زغال اخته که سرشار از آنتی اکسیدان است، توجه بیشتری شده است. این پژوهش در سال 1394، به منظور ارزیابی تغییرات برخی ویژگی های کمی و کیفی میوه زغال اخته در طی مراحل پایانی رشد، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت. میوه ها در 4 زمان مختلف از 4 جهت اصلی (شمال، جنوب، شرق و غرب) درخت برداشت و بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شدند. پارامترهای مختلف از قبیل ابعاد (طول و عرض) ، وزن، سفتی بافت میوه، pH عصاره میوه، میزان مواد جامد محلول کل، اسیدیته قابل تیتراسیون کل، نسبت مواد جامد محلول به اسیدیته قابل تیتراسیون کل، محتوای اسید آسکوربیک، ترکیبات فنلی کل، فلاونوئیدها وآنتوسیانین های کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل میوه ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر زمان های مختلف برداشت بر تمام صفات مورد ارزیابی در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. با گذشت زمان و رسیدگی میوه میزان وزن، ابعاد، pH، مواد جامد محلول کل، نسبت مواد جامد محلول به اسیدیته قابل تیتراسیون کل، محتوای فلاونوئیدها و آنتوسیانین های کل افزایش و میزان سفتی، اسیدیته قابل تیتراسیون کل، ترکیبات فنلی کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل کاهش یافت. مقدار اسید آسکوربیک نیز در طول رسیدن میوه افزایش ولی در آخرین برداشت مجددا مقدار آن کاهش یافت. با توجه به تغییرات صفات مورد ارزیابی به نظر می رسد مناسب ترین زمان برداشت میوه برای ژنوتیپ مورد نظر، برداشت سوم باشد.
    کلیدواژگان: اسید آسکوربیک، زغال اخته، زمان برداشت، ظرفیت آنتی اکسیدانی، ویژگی های کیفی
  • زینب جعفریان، زهرا یوسفی، محمد حجتی، محمد طیبی صفحات 12-24
    از آنجایی که گونه Bromus tomentellus یکی از مهمترین گونه های اکوسیستم های طبیعی از نظر کیفیت و کمیت در کشور ایران می باشد در تحقیق حاضر سعی شده تا با بررسی پویایی عناصر غذایی و سرعت تجزیه پذیری برگ و ساقه این گونه در مدت زمان یک سال، به شناخت روند تجزیه آن پرداخته شود. در این مطالعه از تکنیک کیسه لاشبرگ با ابعاد 20×20 سانتی متر و با منافذ 2 میلی متر استفاده شد. هر کیسه با حدود 5 گرم نمونه گیاه خشک شده پر گردید. مجموعا 54 کیسه با تیمارهای برگ، ساقه و ترکیب برگ و ساقه در سه تکرار در ایستگاه آموزشی پژوهشی حسین آباد شیراز جایگذاری گردید. برداشت کیسه ها در فواصل زمانی 60 روز (6 بار در سال) انجام گردید. پس از هر برداشت مقدار عناصر غذایی نیتروژن، کربن، پتاسیم، فسفر و نسبت کربن به نیتروژن در برگ، ساقه و ترکیب برگ و ساقه گونه مذکور اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که در پایان آزمایش درصد نیتروژن در برگ برابر 02/1 بوده که نسبت به نیزوون ساقه به مقدار 65/0 و ترکیب برگ و ساقه به مقدار 34/0، بیشتر بود. همچنین در این تحقیق مشخص گردید ثابت تجزیه سالانه برگ، ساقه و ترکیب برگ و ساقه این گونه به ترتیب برابر 22/1، 95/0 و 08/1 است.
    کلیدواژگان: کیسه لاشبرگ، عناصر غذایی اصلی، نسبت C، N، نرخ تجزیه، Bromus tomentellusBromus tomentellus
  • محمد برزعلی، محمد نصری، مازیار کریمی فر صفحات 25-38
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف آبیاری و تراکم بوته بر برخی پاسخ های مورفوفیزیولوژیکی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی رقم نخود هاشم، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در منطقه گنبدکاووس در سال زراعی92-1391 اجراء شد. عامل اصلی شامل سطوح مختلف آبیاری (شرایط دیم بدون آبیاری، آبیاری در مرحله گلدهی و آبیاری در زمان پر شدن نیام ها) و عامل فرعی شامل تراکم های مختلف 20، 30، 50 و 70 بوته در متر مربع بود. نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف آبیاری بر تمامی صفات به جز تعداد روز تا 50 درصد گلدهی و ارتفاع بوته معنی دار بود اما تراکم تنها بر خصوصیات تعداد روز تا 50 درصد گلدهی، ارتفاع بوته، تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص کلروفیل برگ اثر معنی دار داشت. در این آزمایش آبیاری موجب افزایش معنی دار محتوی رطوبت نسبی و شاخص کلروفیل برگ نسبت به شرایط دیم گشت اما باعث کاهش معنی دار در میزان پروتئین دانه، فعالیت آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز شد. بالاترین درصد پروتئین دانه در کشت بدون آبیاری مشاهده شد. همچنین بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب در سطوح آبیاری در مرحله گلدهی و شرایط دیم به ترتیب با مقادیر 1602 و 1014 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. در سطوح فاکتور تراکم نیز بالاترین عملکرد دانه توسط تراکم 70 بوته در متر مربع و کمترین عملکرد دانه در تراکم 20 بوته در متر مربع مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، آنزیم، جمعیت گیاهی، شاخص کلروفیل، عملکرد دانه
  • راهله احمدپور، سعید رضا حسین زاده، سمیه چاشیانی صفحات 39-51
    واکنش ریشه گیاهان نقش به سزایی در تحمل به تنش و استفاده بهینه از رطوبت ذخیره شده خاک دارد. بررسی مهمترین شاخص های مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی ریشه ارقام گیاهان مختلف می تواند پارامتر مناسبی جهت گزینش ارقام متحمل به تنش رطوبتی باشد. این پژوهش در در شرایط گلدانی و در محیط باز به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 4 رقم پرکاربرد گیاه عدس (گچساران، کیمیا، زیبا و رباط) و 4 سطح تنش رطوبتی 25، 50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی بود. نتایج نشان داد که اثرات متقابل رقم و تنش رطوبتی بر تمام صفات مورد بررسی معنی دار بود. ارقام رباط و گچساران در بسیاری از صفات نظیر طول، وزن خشک و سطح ریشه، غلظت پتاسیم و کلسیم، محتوای پرولین و پروتئین محلول، فعالیت آنزیم پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز ریشه نسبت به ارقام کیمیا و زیبا در شرایط تنش شدید برتری محسوسی داشتند. رقم کیمیا نسبت به سایر ارقام مورد بررسی در تمامی سطوح تنش، کمترین ویژگی های مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی مورد سنجش در ریشه را داشت. نتایج این بررسی نشان داد که ارقام رباط و گچساران با استفاده از مکانیسم های کارامد ریشه در تحمل به تنش رطوبتی نظیر فعالیت بیشتر آنزیم های آنتی اکسیدان، میزان بالاتری از پرولین و پروتئین، افزایش طول و سطح ریشه و میزان جذب بیشتر پتاسیم و کلسیم نسبت به ارقام کیمیا و زیبا، کمتر تحت تاثیر اثرات منفی تنش رطوبتی قرار گرفتند. باتوجه به نتایج این پژوهش ارقام رباط و گچساران به عنوان ارقام متحمل جهت کشت در شرایط کم آبی معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: تنش آبی، فعالیت آنتی اکسیدانی، حبوبات، مورفولوژی ریشه
  • اسماعیل سیفی، آرزو جلالی، سمیه ابراهیم نیا، حسین فریدونی صفحات 52-65
    میوه ی زیتون دارای روغنی بسیار مطلوب و با خواص تغذیه ای بسیار عالی می باشد. با توجه به نیاز شدید کشور به روغن های خوراکی و کیفیت عالی روغن زیتون، افزایش سطح زیر کشت زیتون یکی از اهداف برنامه های کشاورزی در ایران است. در این مطالعه، سه رقم میشن، کرونایکی و زرد از سه منطقه در استان گلستان (ورسن، گناره و مینودشت) از نظر کمیت و کیفیت روغن بررسی شدند. نتایج نشان داد که بین مناطق و ارقام مختلف تفاوت های معنی دار وجود داشت. ارقام میشن ورسن و کرونایکی مینودشت به ترتیب بیش ترین و کم ترین وزن تک میوه را داشتند. ارقام میشن گناره، زرد گناره و میشن ورسن بیش ترین درصد ماده خشک را در میوه تولید کردند. بالاترین درصد روغن در وزن خشک و وزن تر به ترتیب در ارقام کرونایکی گناره و زرد گناره مشاهده شد. از نظر صفات فیزیکوشیمیایی روغن، رقم میشن گناره حاوی کم ترین مقدار اسیدهای چرب آزاد بود. کرونایکی مینودشت کم ترین ارزش K232 را دارا بود؛ در حالی که بیش ترین مقدار کلروفیل کل و کاروتنوئید کل را نشان داد. روغن حاصل از زیتون منطقه ورسن به ترتیب کم ترین و بیش ترین مقادیر پراکسید و شاخص K270 را به خود اختصاص داد. به طورکلی، نتایج این تحقیق نشان داد که رقم کرونایکی برای کشت در هر سه منطقه گناره، مینودشت و ورسن مناسب است.
    کلیدواژگان: اسیدهای چرب آزاد، پراکسید، روغن زیتون، صفات فیزیکوشیمیایی، Olea europaea
  • سیده مهدخت مداح صفحات 66-75
    درخت چنار یکی از درختان مهم در فضای سبز شهر تهران است که در سال های اخیر تحت تاثیر آلودگی شدید هوای تهران دچار خزان زود هنگام شده است. در پژوهش حاضر به منظور مشخص شدن علت این پدیده صفاتی نظیر سطح برگ وزن خشک، هدایت روزنه، مقاومت روزنه، رطوبت نسبی برگ، غلظت نسبی کلروفیل، مقادیر عناصر کلسیم، منیزیوم، سرب و کادمیوم مورد سنجش قرار گرفت. برگ درختان چنار در اواخر بهار از سه منطقه شهر تهران با مقادیر متفاوت آلودگی هوا، پارک صدرا (منطقه پاک) ، پارک المهدی (منطقه آلوده 1) و پارک اوستا (منطقه آلوده 2) جمع آوری شد. نتایج نشان داد آلودگی هوا موجب کاهش معنی دار سطح برگ و افزایش هدایت روزنه در منطقه آلوده پارک المهدی گردید. همچنین بیشترین مقدار منیزیم و سرب در برگ های چنار منطقه آلوده ی پارک اوستا مشاهده شد. بیشترین مقدار کادمیوم نیز به برگهای پارک صدرا تعلق داشت. در مورد سایر صفات نیز اختلاف معنی داری بین مناطق مختلف مشاهده نشد. با توجه به نتایج کسب شده در تحقیق حاضر به نظر می رسد درخت چنار توان جذب فلزات سنگین را دارد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، تغییرات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی، چنار (Platanus orientalis L، )
  • مریم محمدی فارسانی، عبدالله قاسمی پیربلوطی، غلامرضا بخشی خانیکی، حسن ممتاز صفحات 76-89
    آویشن دنایی یک گیاه دارویی بومی ایران است که متعلق به نعنائیان (Labiatae) می باشد. این گیاه به طور گسترده در طب گیاهی و صنایع غذایی استفاده می شود و حاوی متابولیت های ثانویه (کارواکول و تیمول) می باشد. تنش خشکی، رشد و متابولیسم این گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد. در این تحقیق اثر سطوح مختف تنش خشکی شامل شاهد (100 درصد ظرفیت مزرعه ای) ، تنش ملایم (50 درصد ظرفیت مزرعه ای) و تنش شدید خشکی (25درصد ظرفیت مزرعه ای) به همراه 5/0 و 1 میکرو مول بر لیتر پاکلوبوترازول و نیز کاربرد غلظت های 5/2 و 5 میکرومول بر لیتر 28-هموبراسینواسترولید به صورت محلول در اتانول بر میزان کارواکرول و تیمول و اسانس آویشن دنایی در شرایط گلدانی و در محیط باز مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین بیان ژن1- دئوکسی گزیلولوز 5- فسفات ردوکتاز در سطوح مختلف آبیاری با روش quantitative RT-PCR بررسی شد. نتایج نشان داد که میزان بیان ژن 1- دئوکسی گزیلولوز 5- فسفات ردوکتاز ایزومراز در آبیاری کامل در بالاترین مقدار بوده و با ایجاد تنش خشکی تا سطح 25 درصد ظرفیت مزرعه ای از میزان بیان این ژن به صورت معنی داری کاسته شد. با رسیدن میزان خشکی به سطح 50 درصد ظرفیت مزرعه ای میزان بیان ژن افزایش یافت. از سوی دیگرمیزان کارواکررول در شرایط تنش شدید خشکی نسبت به حالت شاهد کاهش یافت و با اضافه شدن غلظت 28-هموبراسینواسترولید از سطح 5/2 به 5 μmol/l افزایش معنی دار در مقدار آن مشاهده شد. به علاوه در تنش خشکی شدید میزان تیمول در حضور حلال 28-هموبراسینواسترولید (اتانول) در مقایسه با حالت شاهد افزایش معنادار داشت.
    کلیدواژگان: آویشن دنایی، اسانس، براسینواستروئید، پاکلوبوترازول، تیمول، کارواکرول
  • احمد مهربان، امید عزیزیان شرمه، افسانه کمالی دلجو صفحات 90-99
    این تحقیق جهت بررسی اثر تنش خشکی بر روی عملکرد و کیفیت هشت رقم سویا در سال زراعی
    94-1393 در مزرعه تحقیقاتی کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان زهک اجرا شد. این آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. کرت اصلی شامل دو سطح آبیاری کامل (شاهد) و تنش خشکی (قطع آب در فاز زایشی) و کرت فرعی شامل ارقام سویا PE، HT، V292، سحر، M7، DPX کتول، M9، ویلیامز بود. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی بر کلیه صفات مورد آزمایش از جمله ارتفاع بوته، طول غلاف، تعداد غلاف در بوته، دمای کانوپی، وزن هزار دانه، عملکرد کوانتومی و عملکرد دانه معنی دار شد و روی تعداد دانه در غلاف و شاخص برداشت تاثیر معنی داری نداشت. . تیمار رقم نیز به طور معنی داری بر کلیه صفات کمی و کیفی در گیاه سویا تاثیرگذار بود، به طوری که بیشترین عملکرد دانه از رقم PE بدست آمد در حالی که تاثیر آن روی صفات فنولوژیکی، طول غلاف و دمای کانوپی معنی دار نبود. بر همکنش تنش خشکی و رقم بر صفات ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، عملکرد کوآنتومی و عملکرد دانه معنی دار و بر بقیه ویژگی های مورد بررسی معنی دار نشد. بیشترین عملکرد دانه از تیمار آبیاری کامل (شاهد) ، و رقم PE مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: تنش، دمای کانوپی، رقم، سویا، عملکرد
|
  • Mehdi Panahi, Jafar Hajilou, Nader Chaparzadeh Pages 1-11
    In recent years, increasing attention has been paid by consumers to cornelian cherry fruit, which is rich in antioxidants. This research was carried out based on a randomized complete block design for evaluation of the variations in some quantitative and qualitative properties of cornelian cherry fruits during the last stages of maturation in 2015. Fruits were harvested at 4 different times and from 4 main geographical directions of the tree and were then immediately transferred to the laboratory. Several parameters such as dimension (length and width), weight, firmness, pH, total soluble solids (TSS), total titratable acidity (TA), TSS/TA ratio, ascorbic acid (vitamin C), total phenolic compounds, total flavonoids, total anthocyanins, and total antioxidant capacity of the fruits were investigated. The results showed that the effect of different harvest dates on all traits was significant (P
    Keywords: Antioxidant capacity, Ascorbic acid, Cornelian cherry, Harvest date, Qualitative traits
  • Zeinab Jafarian, Zahra Yuosefi, Mohammad Hodjati, Mohammad Tayebi Pages 12-24
    Since Bromes tomentellus is one of the most important species in natural ecosystems in Iran both quantitatively and qualitatively¡ this research investigated decomposition process of Bromes tomentellus through studying dynamism of the main nutrient elements and decomposition rate of leaves and stems of the plantin a period of one year. The litter bag technique with size of 20×20 cm and 2 mm pores was used in this research. Each bag was filled with 5 g dried plant specimens. A totallof 54 bags with leaf¡ stem¡ and combination of leaf and stem were placed with three replications in Hosein Abad Research Station. Bags were taken at intervals of 60 days (6 times in a year). The amount of nutrients N¡ C¡ K¡ P¡ and C/N in leaves¡ stems¡ and the combination of leaves and stems were measured after each sampling. The results showed that the percentage of N in leaf was 1.02 which was 0.65 and 0.34 more in comparison with the nitrogen content of stem and the combination of leaf and stem¡ respectively. Also¡ annual decomposition constants of leaves¡ stems¡ leaves and stems of this species were 1.22¡ 0.95¡ and 1.88 respectively.
    Keywords: Bromus tomentellus, C, N ratio, Decomposition rate, Fundamental nutrient, Litter bag
  • Mohammad Barzali, Mohammad Nasri, Maziyar Karimi Far Pages 25-38
    In order to investigate the effect of different levels of plant density and irrigation on some morphologic and physiologic responses and antioxidants activities in chickpea cv. Hashem, an experiment was conducted at Goonbad-e-Kavoos region during 2012-2013 cropping season. Treatments were arranged as split plot in randomized complete block design with four replications. Different irrigation regime levels (rainfed without irrigation, irrigation at flowering stage, and irrigation during pod filling stage) were assigned to main plots and sub-plots comprised of different plant densities (20, 30, 50, and 70 plants/m2). Results showed that different irrigation regimes significantly affected traits except for days to 50% flowering and plant height but plant density factor had significant impacts only on days to 50% flowering, plant height, days to physiologic maturity, seed yield, biologic yield, and leaf chlorophyll index. Results showed that irrigation caused significant increase in leaf relative water content and leaf chlorophyll index while it decreased grain protein content, superoxide dismutase and catalase activities. Maximum and minimum grain protein contents were produced in no-irrigation and irrigation during pod filling stage, respectively. Meanwhile, the maximum and minimum grain yield was gained by irrigation at flowering stage and rainfed without irrigation, respectively. Under plant density levels, the maximum and minimum grain yield was produced in 70 plants/m2 and 20 plants/m2, respectively. Irrigation at flowering stage × 70 plants/m2 had the highest grain yield among all treatments of the study.
    Keywords: Enzyme, grain yield, Leaf chlorophyll index, Plant density, Supplementary irrigation
  • Raheleh Ahmadpour, Saeed Reza Hosseinzadeh, Somayeh Chashiani Pages 39-51
    The responses of plant roots play an important role in stress tolerance and optimal use of the moisture stored in the soil. Study of the most important morpho-physiological and biochemical parameters of roots can be an appropriate approach for selection of the cultivars tolerant to moisture stress. This study was conducted in pots and as a factorial completely randomized design in three replications.Treatments consisted of lentil cultivars (Gachsaran, Kimiya, Ziba, and Robat) and moisture stress at four levels: 25%, 50%, 75% and 100% field capacity. Results showed that the interactions between lentil cultivars and water stress on all root traits were significant. Under severe moisture stress, Rabat and Gachsaran cultivars were significantly superior to the Kimia and Ziba cultivars in most of the studied traits such as root length, root area, concentration of K, concentration of Ca, proline content, protein content, POX activity, and SOD activity. Kimia cultivar compared to other cultivars in all stress levels had the lowest root morpho-physiological and biochemical characteristics. The findings of this study showed that in comparison with other cultivars, Robat and Gachsaran were affected less under moisture stress, by means of applying effective stress-tolerance mechanisms such as more antioxidant enzyme activity, more root proline and protein contents, increased root length and area, more K and Ca absorption. According to the results of this study, Robat and Gachsaran cultivars are introduced as tolerant cultivars for cultivation under moisture stress.
    Keywords: Antioxidant activity, Legumes, Root morphology, Water stress
  • Esmaeil Seifi, Arezoo Jalali, Somayyeh Ebraheimnia, Hossein Fereidooni Pages 52-65
    Olive has a suitable oil, which shows excellent nutritional values. Due to our country's huge need to edible oil and the high quality of olive oil, developing the area under cultivation of olive is an important aim of Iran's agricultural programs. In this study, three cultivars including Mission, Koroneiki and Zard from three regions in Golestan province (Varsan, Ganareh and Minoodasht) were studied in terms of quantity and quality of the oil. Results showed that there were some significant differences among various regions and cultivars. Mission in Varsan and Koroneiki in Minoodasht had the highest and lowest fruit weight, respectively. Cultivars Mission and Zard in Ganareh and Mission in Varsan had the highest percentage of dry matter in fruits. The highest percentages of oil in dry and fresh weights were observed in cultivars Koroneiki and Zard in Ganareh, respectively, though they were not significantly different from the other treatments. In term of oil physicochemical traits, cultivar Mission in Ganareh showed the lowest free fatty acids. Cultivar Koroneiki Minoodasht had the lowest K232 value; while, it had the highest amount of total chlorophyll and carotenoid. The oil produced in Varsan region had the lowest and highest amount of peroxide and K270 value, respectively. In general, the results showed that cultivar Koroneiki is suitable to produce in all three regions of Varsan, Ganareh and Minoodasht.
    Keywords: Free fatty acids, Olea europaea, Olive oil, Peroxide, Physicochemical traits
  • Sayyedeh Mahdokht Maddah Pages 66-75
    Plantain (Platanus orientalis L.)is an important tree used in green space in Tehran. Due to severe air pollution in Tehran, these trees experience early fall in recent years. The present study in an attempt to find the causes of this phenomenon, measured leaf area, dry weight, stomata conductance, stomata resistance, relative leaf humidity, relative chlorophyll concentrations, and the values of calcium, magnesium, lead, and cadmium. Leaves were collected from three regions in Tehran: Sadra Park as a clean region, Al-Mahdi Park as the polluted region 1, and Avesta Park as the polluted region 2. Results showed that air pollution causes significant reduction in leaf area and increase in stomatal conductance in Al-Mahdi Park. The highest amounts of magnesium and lead were also observed in Avesta Park plantain leaves. The highest value of cadmium in leaves was recorded in Sadra Park region. No significant differences were observed in the other traits under study at the collection sites. It seems plantain is able to absorb heavy metals.
    Keywords: Air pollution, Morphological, physiological changes, Plantain (Platanus Orientalis L)
  • Maryam Mohamadi Farsani, Abdollah Ghasemi Pirbalouti, Gholamreza Bakhshi Khaniki, Hasan Momtaz Pages 76-89
    Thymus daenensis Celak is a native herb in Iran which belongs to Labiatae family. The herb is widely used in traditional medicine and food industry and has contains secondary metabolites (carvacrol and thymol). Drought stress, affects the growth and metabolism of this plant. In this study, the effects of various levels of drought stress including control (100% field capacity), mild stress (25% field capacity) and severe stress (50% field capacity) with two concentrations (0.5 and 1 µmol /L) Paclobutrazol and also two concentrations (2.5 and 5 µmol /L) of 28-Homobrassinolide dissolved in ethanol were investigated on carvacrol and thymol and oil composition of Thymus daenensis in the pot and outdoorcondition. Also gene expression of 1-deoxy xylulose-5-phosphate reductoisomerase was investigated at various levels of irrigation using quantitative RT-PCR method. The results showed that high gene expression level of 1-deoxy xylulose-5-phosphate reductoisomerase was maximum under complete irrigation and imposing draught stress up to 25% field capacity decreased gene expression significantly. Increasing the draught stress to 50% field also decreased gene expression. The concentrations of carvacrol decreased under severe drought stress upto 25% field capacity in comparison with control and increasing the concentration of 28-Homobrassinolide from 2.5 to 5 µM/L led to a significant increase in the concentrations of this compound were increased. Moreover, under severe drought stress, the concentration of thymol was increased in the presence of 28-Homobrassinolide solvent (ethanol) in comparison with the control.
    Keywords: Brassinosteroid, Carvacrol, Essential oil, Paclobutrazol, Thymol, Thymus daenenesis
  • Ahmad Mehraban, Omid Azizian Shermeh, Afsaneh Kamali Daljoo Pages 90-99
    This study aimed to check the effect of drought stress on yield and quality of eight cultivars of soybean in the Natural Resources and Agriculture Research Farm of Zehak during the crop year 2013-2014. The study was conducted based on a split plot randomized complete bock design with tree iterations. The main plot involved two irrigation levels (control) and drought (water stress in reproductive phase) and the subplots included soybean cultivars PE, HT, V292, Sahar, M7, DPX Katool, M9, and Williams. The results showed that the effect of drought stress on all traits including plant height, pod length, number of pods per plant, canopy temperature, grain weight, quantum yield, and grain yield were significant. On the other hand, the number of seeds per pod and harvest index were not significantly affected by draught stress. The effect of cultivar was also significant on all qualitative and quantitative traits so that the highest grain yield was obtained from PE while its impact on phonological traits, pod length, and canopy temperature was not significant. The interaction of draught stress on plant height, number of pods per plant, quantum yield, seed yield, and the rest of the properties under study was not significant. The highest grain yield was observed in full irrigation (control) and PE cultivar.
    Keywords: Canopy temperature, Cultivar, Soybean, Stress, yield